Hvorfor giver vi en gave?

Det siges, at det er bedre at give end at modtage. Men hvorfor? Hvorfor lægger vi så stor vægt på at give en gave, især i juletiden? I dette blogindlæg vil vi undersøge de forskellige grunde til, hvorfor det er vigtigt for os mennesker at give gaver.

Det videnskabelige aspekt af at give en gave

Det viser sig, at der er noget videnskab bag, hvorfor det føles så godt at give. Når vi giver til andre, frigiver vores hjerne dopamin, som er forbundet med lykke. En undersøgelse foretaget af National Institute of Health viste, at folk, der gav penge til velgørenhed, oplevede en stigning i dopaminniveauet. Deltagerne i undersøgelsen rapporterede også, at de følte sig lykkeligere efter at have givet en gave. 

En anden grund til, at det at give kan få os til at føle os godt tilpas, er, at det er med til at skabe stærke sociale bånd. Så når vi giver en gave, øges vores relationer til den, som modtager. Når vi giver til andre, er der større sandsynlighed for, at de vil gengælde tjenesten, hvilket skaber tillid og samarbejde i et fællesskab. Undersøgelser har vist, at folk, der samarbejder og hjælper hinanden, har større sandsynlighed for at få succes samt have et samfund med en længere levetid.

Til sidst, så kan det at give, også smitte af på andre. Når vi ser en anden give, inspirerer det os til at gøre det samme. Det skyldes, at vi føler os godt tilpas ved at give, og vi ønsker, at andre skal opleve den samme glæde. Når vi ser en anden person handle gavmildt, kan det også gøre os mere tilbøjelige til at stole på vedkommende, hvilket yderligere styrker de sociale bånd. 

Konklusion

At give føles godt, fordi det frigiver dopamin i vores hjerne og hjælper os med at opbygge stærke sociale relationer. Det undrer derfor ikke nogen, at vi mennesker nyder at give – og at det samtidig er sundt for os og vores relationer er blot et plus. Det kan også smitte af og inspirere andre til også at give! Så næste gang du føler dig gavmild, skal du ikke holde dig tilbage – giv frit og nyd den gode følelse, der følger med. Og hvis du allerede nu tænker, at der er en speciel person i dit liv, som fortjener en lille gestus – så bør du se på Danskgave.dk, hvor der altid er en masse gode gaveideer – uanset om det er gaver til hende eller ham.