Sådan får du den bedst mulige køkkenhygiejne
Når man befinder sig i et køkken, er det helt essentielt at have styr på hygiejnen. Dette kommer naturligt for langt de fleste mennesker, men der er alligevel nogle ting, som man kan gøre køkkenhygiejnen pletfri.
Handsker
En stor del af bakterier, som man er i risiko for at sprede i køkkenet, kommer fra ens egne hænder. Hertil vælger mange blot at vaske hænder mellem de forskellige opgaver, hvilket for det meste også kan klare jobbet. Men derfor kan de ikke skade at være på den sikre side i forhold til håndhygiejnen. Hertil kan brugen af engangshandsker være særligt god, blandt andet når det kommer til forberedelse af råt kød.
Rene redskaber
Udover håndhygiejnen handler en stor del af køkkenhygiejnen om at have rene redskaber. Derfor kan man blandt andet med fordel vaske de forskellige redskaber direkte efter brug. Dette kan være med til at minimere risikoen for overførsel af bakterier mellem de forskellige råvarer.
Kend temperaturer
Når det kommer til madlavning, er det vigtigt at have styr på de forskellige temperaturer, hvor de sygdomsfremkaldende bakterier dræbes. Der er forskellige regler når det kommer til disse temperaturer, da forskellige typer og udskæringer af blandt andet kød har forskellige udgangspunkter i forhold til temperatur. Det kan derfor være en fordel at anskaffe en bog eller guide, hvori man kan holde styr på ”regelsættet”.
Et rent køleskab
Et rent køleskab er en af byggestenene for et rent køkken og en god hygiejne. I køleskabet er det altid en god ide at holde færdigpakkede fødevarer og råvarer adskilt, da de friske råvarer stadig kan være bærere af diverse bakterier. Derudover er det altid en god ide at holde et skarpt øje med de friske råvarer, da disse hurtigt kan blive dårlige, hvortil de har risiko for at blive sygdoms- og bakteriespredende.